GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Konkurencija tržišta

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Konkurencija tržišta   Wed Nov 05, 2014 12:41 pmKonkurencija je proces tekmičenja među prodavcima, kupcima i između prodavaca i kupaca. Suprotne težnje postoje između svih učesnika na tržištu.

Prodavci teže da prodaju i nude povoljnije uslove u pogledu cena, uslova isporuke, rokova plaćanja i dr.

Kupci pak teže da se snabdeju i ako je tražnja veća od ponude, konkurencija u samim redovima kupaca je oštrija (setite se samo emisije o kupovini napuštenih garaža i nadmetanja učesnika).

Postoji konkurencija između proizvođača istih proizvoda (horizontalna konkrencija), zatim konkurencija između proizvođača robe koja služi istoj svrsi tj. različiti prizvodi koji zadovoljavaju istu potrebu (ulje i nafta, sladoled i milkšejk i sl.)

Konkurencija motiviše konkurente i njome se postiže:

1. veća ekonomičnost poslovanja tj. sniženje troškova poslovanja
2. poboljšanje kvaliteta proizvoda
3. formiranje nižih cena
4. povoljniji uslovi nabavke, odnosno prodaje i dr.

(razmislite o cenama i uslovima na tržištu mobilne telefonije kod nas u periodu kad je postojao samo jedan operater i danas kada imamo tri. Činjenica je da je ulaskom Vip-a sve što se tiče mobilnih telefona i paketa postalo znatno povoljnije za potrošače.)

Ono što je bitno je da između robnih proizvođača ne bi smela da se vodi nelojalna konkurencija, već „zdrava utakmica“ koja se zasniva na većoj produktivnosti rada i ostalim uslovima poslovanja.

Prema našim propisima zabranjuje se sporazumevanje preduzeća radi postizanja monopolskog ili drugog povlašćenog položaja. To se posebno odnosi na sporazume o:

ograničavanju obima proizvodnje ili korišćenja kapaciteta
podeli tržišta u pogledu kupovine ili prodaje robe
zatvarnju tržišta sa ciljem da se sa tog tržišta isključe druga preduzeća i sl.

Uslovi postojanja konkurencije na tržištu

1. Prvi uslov je autonomija preduzeća koja podrazumeva samostalnost u pogledu zaključivanja kuporpodajnih ugovora, izbora psolovnih partnera i drugih uslova neophodnih za nastup na tržištu.
2. Drugi uslov ja broj učesnika na tržištu. Potreban je veći broj preduzeća konkurenata.
3. Teći uslov je poznavanje samog tržišta, njegovih zakonitosti, položaja i moći konkurenata i uslova za međusobnu utakmicu.


Back to top Go down
View user profile
 
Konkurencija tržišta
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: