GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Trgovina kao institucija tržišta i marketinga

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Trgovina kao institucija tržišta i marketinga   Wed Nov 05, 2014 12:41 pmTrgovina je privredna delatnost koja aktivno učestvuje u procesu društvene reprodukcije, povezujući proizvođače i potrošače. Trgovina je, u savremenoj privredi, bliža potrošačima od proizvođača. Akcenat u istraživanju marketinga u trgovini je na istraživanju stavova i motiva potrošača pri kupovini materijalnih dobara.

Istraživanje tržišta je važno za donošenje bazičnih odluka o izboru trgovinskog područja. A uloga trgovine je da prave proizvode, u pravo vreme, po pravoj ceni i na odgovarajućem mestu nudi onim potrošačima kojima su ti prizvodi i namenjeni.

Osnovne aktivnosti trgovina obavlja na tržištu, jer je sa njim organski povezana. Trgovinska mreža u velikoj meri uobličava strukturu tržišta. Zato je trgovina značajna tržišna institucija.

Takođe, poznato je da funkcije trgovine dolaze do izražaja u procesu povezivanja potrošačai proizvođača. Trgovina obavlja veoma osetljive funkcije u ukupnom sistemu marketinga, zato se i tretira kao značajna instutucija marketinga.

Očigledno je, prema tome, da između tržišta, trgovine i marketinga postoji visok stepen međusobne povezanosti i uslovljenosti. I bitno je imati u vidu da tržište čini polazni uslov, ključni faktor i okvir razvoja trgovine i marketinga, koji povratno utiču na uobličavanje kretanja na tržištu.
Back to top Go down
View user profile
 
Trgovina kao institucija tržišta i marketinga
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: