GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Istraživanje tržišta

Go down 
AuthorMessage
stralicPosts : 5
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Istraživanje tržišta   Wed Nov 05, 2014 12:42 pm


Američko udruženje za marketing prihvatilo je 1987. godine sledeću definiciju istraživanja tržišta:

„Istraživanje tržišta je funkcija koja povezuje organizaciju sa njenim tržištem pomoću informacija koje se koriste za identifikovanje i definisanje marketinških mogućnosti i problema, za generisanje, usavršavanje i ocenjivanje marketinških akcija, za praćenje perfomansi marketinga, za bolje razumevanje marketinga kao procesa. Istraživanje tržišta dijagnosticira informatičke potrebe; specifikuje metod za prikupljanje informacija; organizuje i upravlja procesom prikupljanja podataka; interpretira rezultate i saopštava nalaze i njihove implikacije“

Ova definicija jasno ističe ulogu istraživanja tržišta, ali je i, slozićete se, vrlo složena Smile. Ono što je najbitnije je da se u svim definicijama istraživanja tržišta ističu sledeći elementi:

- sistematsko; – planiranje; – objektivnost.

Atribut „sistematsko“ odnosi se na celovitost i postupnost u procesu istraživanja.

„planiranje“ znači da se unapred moraju odrediti: cilj istraživanja, izvori podataka, obim i vrsta uzorka, metodi prikupljanja, vreme koje je potrebno i sl.

„objektivnost“ zahteva da je prikupljanje, analiziranje i tumačenje podataka nepristrasno, „bez emocija“, u skladu sa uobičajenim standardima naučne objektivnosti.

Ovo su ujedno karakteristike svakog naučnog istraživanja. Zbog toga se često kaže da je istraživanje tržišta primena naučnih metoda u marketingu.

„Istraživanje tržišta ne može da oblikuje proizvod, ali može da pruži racionalnu osnovu za izbor kad su opcije poznate“ – Fordov istraživač u kontekstu razvojnog programa Forda Fieste u Velikoj Britaniji.
Back to top Go down
View user profile
 
Istraživanje tržišta
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Lovački nož

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: