GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Sadržaj istraživanja tržišta

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Sadržaj istraživanja tržišta   Wed Nov 05, 2014 12:43 pm

Sadržaj, kao aktivnost, zavisi od marketinške situacije sa kojom se suočava preduzeće. Na primer, sadržaj istraživanja koje za rezultat treba da obezbedi informacije koje su potebne za donošenje odluke o tome koliko sredstava uložiti u promociju, znatno će se razlikovati od istraživanja koje treba da pomogne preduzeću da izabere ciljno tržište ili da kreira strategiju pozicioniranja proizvoda.

Ali sadržaj ne zavisi samo od vrste odluke koju preduzeće treba da donese već i od: stepena prethodnog poznavanja problema, nivoa razvoja marketinškog obaveštajnog sistema i sistema internih izveštaja, od iznosa sredstava koje preduzeće može da izdvoji za finansiranje i sl.

Područja istraživanja tržišta možemo razvrstati u tri osnovne grupe:

1. situaciono istraživanje ili istraživanje marketing okruženja (utvrđivanje karakteristika tržišta, merenje tržišnog potencijala, istraživanje konkurencije….)
2. istraživanje marketinškog miksa (proizvod, cena, distribucija i promocija)
3. istraživanje performansi marketinga (analiza tržišnog učešća, anliza prodaje i sl.)

Postojeći status istraživanja tržišta u našim preduzećima veoma je skroman u poređenju sa američkim kompanijama, sa potencijalom koji pruža teorija, kao i sa stvarnim potrebama za informacijama.
Back to top Go down
View user profile
 
Sadržaj istraživanja tržišta
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: