GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Planiranje marketinga

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Planiranje marketinga   Wed Nov 05, 2014 12:58 pmPlaniranjem, odnosno predviđanjem tržišnih kretanja, smanjuje se rizik u poslovanju. Planiranje je prva, a ujedno i osnovna faza procesa upravljanja u preduzeću. Mora da se zasniva na realnim materijalnim, finansijskim i kadrovskim mogućnostima svakog preduzeća.

Definisanje ciljeva

Svaki cilj u najopstijem smislu označava stanje ili rezultat koji se želi postići organizovanom akcijom preduzeća ili pojedinca. Najteža faza je definisanje ciljeva.

Ciljevi svakog preduzeća treba da se poklapaju sa ciljevima društvene sredine, a to znači da se zadovolje potrebe potrošača, ostvari profit preduzeća, a da se pri tom zadovolje I širi društveni interesi u skladu sa poslovnim moralom.

1. Iz navedenog sledi da je osnovni cilj poslovanjasvakog preduzeća potpunije zadovoljenje potreba i zahteva potrošača, i to:

- u pravo vreme
- u optimalnoj meri
- uz potpun asortiman i odgovorajući kvalitet
- po realnim cenama i drugim uslovima.

2. Drugo načelo je ostvarivanje dobiti preduzeća

3. Treće načelo je poslovni moral. Preduzeća se moraju pridržavati svih pravila poslovnog morala.

Bitno je da su svi ciljevi međusobno usklađeni i da jedan drugom ne protivreče.

Dugoročno, srednjoročno i kratkoročno planiranje marketinških aktivnosti

U zavisnosti od vremenskog preioda na koji se odnosi, razlikuje se dugoročno, srednjoreočno i kratkorolno planiranje marketinških aktivnosti.

Dugoročnim planiranjem precizira se strategija marketinga preduzeća. Strategija marketinga označva celovit plan aktivnosti preduzeća na tržištu u dužem vremenskom period. Dugoročno planiranje odnosi se na period od pet i vise godina.

Srednjoročno planiranje se najčešće odnosi na period od jedne do pet godina. Njime se bliže precizirajukonkretni zadaci i taktike u razvoju preduzeća. Predstavlja osnov za donošenje kratkoročnih planova.

Kratkoročno planiranje u osnovi označava razradu srednjoročnog planiranja marketinga. Odnosi se na period do godinu dana. Kratkoročnim planiranje vrši se integrisanje marketinga u celovit marketing program. Program se uvek odnosi na pojedine instrumente marketing miksa i odabrane tržišne segmente. Pošto se kretkoročni planovi donose za kraće vremensko razdoblje, a oslanjeju se na rezultate iz bliske prošlosti, mogu da budu znatno realniji od dugoročnih i srednjoročnih marketing planova.

Izrada plana marketinga

Plan marketinga predstavlja osnovu za izradu drugih planova preduzeća. Izrada plana marketinga zasniva se na informacijama do kojih se dolazi kontinuiranim i organizovanim istraživanjem tržišta.

Neophodno je usklađivanje svih planova sa planom marketinga, na primer:

- Plan proizvodnje mora da se zasniva na planu prodaje, ili, bilo bi izlišno marketinškim planom predvideti zadovoljenje potreba potrošača u obimu koji preduzeće, ni objektivno ni subjektivno, nije sposobno da proizvode.
- U odnosu na finansijski plan takodje mora da postoji usaglašenost. I najabicioznija predviđanja neće biti moguće ostvariti bez finansijskih sredstava.

Sa razvojem tržišta dolazi do saradnje i povezivanja individualnih marketing planova trgovine sa individualnim planovima prooizvodnih preduzeća. Trgovinska preduzeća su veza sa potrošačima i u fazi planiranja neophodno je poštovati međusobne interese, zarad efikasnijeg izvršavanja zadataka u reprodukciji. Predmet zajedničkog planiranja mogu biti svi instrumenti marketinga.
Back to top Go down
View user profile
 
Planiranje marketinga
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: