GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Organizacija marketinških aktivnosti

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Organizacija marketinških aktivnosti   Wed Nov 05, 2014 12:59 pmRacionalni pristup organizovanju marketinških aktivnosti počinje sagledavanjem posla, odnosno ciljeva i zadataka. Organizovanje je faza procesa upravljanja, koja treba da se sprovodi uporedo sa procesom planiranja i procesom kontrole.

U organizacionoj strukturi marketinga treba da se objedinjavaju svi poslovi operativno-komercijalnog i kreativno-studijskog karaktera.

Adekvatno organizovanje marketinskih aktivnosti zahteva analizu odgovarajuceg broja relevantnih faktora, kao sto su: delatnost kojom se preduzeće bavi, vrsta prizvoda u proizvodnom programu, veličina tržišta koje pokriva preduzeće i dr.

Jednom postavljena marketinška organizacija nije zauvek data. Promene u organizaciji marketinških aktivnosti vrše se i zbog unutrašnjih promena u preduzeću, na primer zbog promena u metodama rada, promena u drugim sektorima i sl.

Prelazak sa komercijalnog na marketinški koncept

U prodajnoj orijentaciji komercijalna funkcija, uz proizvodnu, finansijsku i administrativnu, čini osnovnu, izvršnu funkciju preko koje se odvija celokupna delatnost privrednih subjekata.

U klasičnoj organizaciji odvojeno se nasupa na tržište nabavke i na tržište prodaje. Međutim, savremeni uslovi privređivanja, prelaskom s prodajne na marketinšku orijentaciju, zahtevaju i prelazak s komercijalnog na marketinški koncept organizovanja.

U novoj organizaconoj šemi, komercijalni sektor se transformiše u marketinški, dok svi ostali ostaju isti. Marketinški sektor zauzima centralno mesto. U svom sastavu ima MIS i druge organizacione jedinice marketinga. Sve službe su funkcionalnije povezane u merktinškom sektoru, a to je i bio cilj prelaska s komercijlanog na marketinški koncept organizovanja.

Forme organizovanja marketinških aktivnosti

U praksi se najčešće koriste sledeće forme:

1. funkcionalna – pogodna je za manja preduzeća, koja imaju uži asortiman ili obuhvataju manja područja, pa se akcenat stavlja na stručnost kadrova, odnosno obavljanje pojedinih funkcija (prodajna funkcija, funkcija servisiranja i dr.)
2. organizacija po proizvodima – primenjuju je velika preduzeća, sa širokim asortimanom,. Marketinška aktivnost organizuje se po pojedinim grupama proizvoda
3. organizacija po kupcima – primenjuje se kada postoje značajne razlike u potrebama i zahtevima potrošača pojedinih tržišnih segmenata. Ova forma je najbliža doslednoj primeni marketinškog koncepta.

U praksi se pojavljuje i organizacija po tržištima, u slučaju kad se posluje na širem tržišnom području. Na karaju, postoji i kombinovana organizacija, koja se primenjuje u slučaju kad je teško sprovesti neku od prethodno navedenih formi.

Ipak, potrebno je zaključiti da LJUDI čine organizaciju dobrom ili lošom, racionalnom ili neracionalnom. Organizacija marketinških aktivnosti je bitno određena lličnostima, linijama komuniciranja, odgovarajućim odnosima i stepenom poverenja među ljudima.
Back to top Go down
View user profile
 
Organizacija marketinških aktivnosti
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: