GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Pojam i značaja instrumenata marketinga

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Pojam i značaja instrumenata marketinga   Wed Nov 05, 2014 1:01 pm

Marketinški miks se sastoji od četiri elementa: proizvoda, cene, promocije i distribucije.

Proizvod je osnovni instrument marketinga. Odlluke u vezi s proizvodom obuhvataju čitav niz odluka, kao što su odluke o kvalitetu proizvoda, imenu market, dizajnu, stilu, pakovanju proizvoda i dr.

Cena je kritični instument marketinga. Odluke i aktivnosti u vezi sa cenom obuhvataju odredjivanje osnovne cene proizvoda, prilagodjavanje cene tržišnim okolnostima, povećanje i smenjenje cene i dr.

Promocija obuhvata odluke i aktivnosti u vezi sa izborom oblika komuniciranja preduzeća s ciljnim tržištem, određivanjem visine ulaganja u pojedine oblike promocije i sl.

Distribucija obuhvata različite odluke i aktivnosti preduzeća kojima se obezbeđuje da proizvod bude dostupan na pravom mestu u pravo vreme.

Svi instrumenti se intergiršu i usmeravaju ka potrošaču. Njihovim kombinovanjem ostvaruje se snažniji uticaj na kupce, odnosno potrošače proizvoda. Najpovoljnija je ona kombinacija marketinškog miksa koja, uz zadovoljenje potreba potrošača, privrede i društva, omogućava ostvarivanje ciljeva preduzeća.

Koncept marketinškog miksa o 4P (Product – proizvod, Price – cena, Promotion – promocija, Place – distribucija) razvio je početkom šezdesetih godina profesor Džerom Makarti.
Back to top Go down
View user profile
 
Pojam i značaja instrumenata marketinga
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: