GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Proizvod kao instrument m.miksa

Go down 
AuthorMessage
stralicPosts : 5
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Proizvod kao instrument m.miksa   Wed Nov 05, 2014 1:04 pm

Proizvod je sve ono korisno, odnosno ponekad i nekorisno što neko primi prilikom razmene. Proizvod je sveukupnost opipljivih i neopipljivih svojstava, uključujući i funkcionalne, socijalne i psihološke koristi i zadovoljstva. Proizvod može biti roba, usluga, ideja ili bilo koja njihova kombinacija.

Proizvod je sve što može biti ponuđeno tržištu kako bi se zadovoljile potrebe ili želje.

Najčešće prihvaćen kriterijum za podelu proizvoda je krajnja upotreba proizvoda. Polazeći od tog kreiterijuma, proizvodi se klasifikuju na:

1. proizvode krajnje potrošnje i

2. Proizvode poslovne potrošnje.

Proizvodi krajnje potrošnje ili potrošački proizvodi su oni proizvodi koji su kupljeni da bi se zadovoljile potrebe pojedinaca i domaćinstva. U njih spadaju:

   -obični proizvodi – to su proizvodi za čiju kupovinu potrošači ulažu minimalni napor. To su proizvodi koji od kupca zahtevaju malo vremena za planiranje i obavljanje kupovine. Prilikom odlučivanja o kupovini ovih proizvoda kupci troše malo vremena za upoređivanje prodavnica ili marki proizvoda. Čak će i onaj kupac koji preferira određenu marku kupiti neku drugu ako preferirana nije u datom trenutku dostupna. (žvake, zubne paste, cigarete, pića, supe …)
   -posebni proizvodi – U ovu kategoriju ulaze oni potrošački proizvodi za čiju kupovinu su potrošači spremni da ulože određeni trud. U poređenju sa običnim proizvodima, kupci troše više vremena za planiranje i obavljanje kupovine, odnosno za upoređivanje prodavnica i marki proizvoda u pogledu kvaliteta, cene, usluga i garancija. Ovi proizvodi su nešto skuplji, a u njih spadaju aparati za domacinstva, bicikli, foto-aparati i sl.
   -specijalni proizvodi- Za ovu kategoriju proizvoda potrošači su spremni da ulože poseban napor. Kupovina ovih proizvoda je unapred  planirana. Napori su usmereni na traganje za informacijama o mestu na kome je unapred izabrani proizovod dostupan. Ovo su skupi proizvodi i retko se kupuju. Koeficijent zaliha je nizak, a marža posrednika u prodaji je relativno visoka. Primer je kupovina novog, skupog automobila.
   -netraženi proizvodi – U ovu klasu proizvoda spadaju oni proizvodi krajnje potrošnje koji se kupuju neplanski, da bi se rešio neki iznenadni (hitni) problem. Takvi proizvodi su, na primer, hitne popravke automobila, kišobrani, grobna mesta itd. U netražene proizvode spadaju i proizvodi kod kojih se koristi metod agresivne lične prodaje. Klasičan primer takvih proizvoda je životno osiguranje i razne vrste enciklopedija koje zahtevaju agresivnu ličnu prodaju da bi prodaja uopšte uspela.

Industrijski proizvodi su proizvodi koji se kupuju radi obavljanja svakodnevnih poslovnih operacija u preduzeću ili radi proizvodnje drugih proizvoda. Oni se najčešće kupuju na osnovu prethodno postavljenih ciljeva, odnosno planova preduzeća.

Proizvodi poslovne potrošnje, prema svojstvima i područjima upotrebe, klasifikuju se u sedam kategorija:

   -sirovine
   -glavna oprema
   -pomoćna oprema
   -sastavni delovi
   -procesni materijali
   -potrošni materijali i
   -poslovne usluge..
Back to top Go down
View user profile
 
Proizvod kao instrument m.miksa
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» East Indian Musical Instrument

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: