GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Distribucija

Go down 
AuthorMessage
Dzoni996
Admin
Admin


Posts : 9
Join date : 2015-02-04

PostSubject: Distribucija   Wed Apr 08, 2015 9:27 am

Preduzeće mora da odluči da li će proizvod prodavati direktno krajnjim korisnicima ili preko posrednika.

Za preduzeće proizvodjača drugi važan aspekt distibucije jeste fizička distribucija ili marketinška logistika koja obuhvata aktivnosti koje se odnose na fizičko kretanje proizvoda, rukovanje proizvodima, obradu narudžbina, skladištenje proizvoda i upravljanje zalihama.

Kanali distribucije čini skup organizacija i pojedinaca koji usmeravaju tok proizvoda od proizvodjača do krajnjeg korisnika. Kanali distribucije čine proizvode raspoloživim u pravo vreme, na pravom mestu i u pravim količinama.

Kanali distribucije potrošačkih proizvoda

  1. kanal A – direktno kretanje proizvoda. Obuhvata prodaju od vrata do vrata, kućne prezentacije, telemarketing i pradaju u proizvodjačevom maloprodajnom objektu.
  2. kanal B – ima jednog posrednika (trgovca na malo). Ovaj tip često koriste proizvodjači automobila, veliki proizvodjači hrane, odeće, obuće.
  3. kanal C – dva posrednika (trgovac na veliko i trgovac na malo). Tipičan je za proizvodjače proizvoda koji se prodaju velikom broju potrošača putem trgovaca na malo. (duvanski proizvodi, žvake, i dr.)
  4. kanal D – ima tri posrednika (trgovac na veliko, na malo i agenti i brokeri). Tipičan je za proizvode namenjene masovnoj distrubuciji, kao što su, prehrambeni proizvodi.

Kanali distribucije industrijskih proizvoda

  5. kanal E – direktni kanal. Koristi se za distribuciju glavne opreme i složenijih industrijskih proizvoda.
  6. kanal F – sa jednim posrednikom (industrijski distributer). Za proizvode kao što je gradjevniski materijal i sl.
  7. kanal G takođe ima jednog posrednika (veletrgovca – agent). Obično ga koriste proizvodjači industrijskih proizvoda koji nemaju razvijen marketing sektor, tj prodajnu operativu.
  8. kanal H – kombinuje posrednike iz kanala F i G. Koriste ga proizvođači koji nemaju razvijenu prodaju operativu i čiji kupci kupuju proizvod u malim količinama.
Back to top Go down
View user profile
 
Distribucija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: