GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Strategije distribucije

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Strategije distribucije   Wed Apr 08, 2015 9:28 am

Jedna od važnih odluka jeste odluka o broju posrednika i opredeljuje intenzitet prodaje ili jačinu tržišne pokrivenosti.

  1. Strategija intenzivne distribucije. Koristi sve raspoložive prodajne objekte. Koristi se za konvencionalne proizvode (hleb, duvanski proizvodi, pivo, sokovi, deterdženti, novine i sl.) koji se često kupuju.

  2. Strategija selektivne dristibucije. Podrazumeva korišćenje samo nekoliko, ali ne i svih raspoloživih prodajnih objekata. Omogućava proizvodjaču da razvije dobre poslovne odnose sa odabranim posrednicima, da u odgovarajućoj meri pokrije odrađeno tržište. Ova strategija prikladna je za trajne (potrošačke i industrijske) proizvode.

  3. Strategija ekskluzivne distribucije. Koristi se kada proizvođač želi da koristi samo jednog posrednika na relativno velikom geografskom području. Često se zaključuje ugovor o ekskluzivnom zastupništvu. Cilje ekskluzivne distribucije jeste povećanje imidža proizvoda i kontrole nad procesom distribucije. Često se koristi u distribuciji automobila, glavnih aparata za domaćinstvo i ženske odeće.
Back to top Go down
View user profile
 
Strategije distribucije
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: