GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Direktan marketing

Go down 
AuthorMessage
Dzoni996
Admin
Admin


Posts : 9
Join date : 2015-02-04

PostSubject: Direktan marketing   Wed Apr 08, 2015 9:33 am

Direktan marketing je bilo koja aktivnost koja stvara i eksploatiše direktan odnos između preduzeća i kupca. Postoje tri onovne karakteristike direktnog marketinga:

1. direktini marketing je interaktivan što znači da postoji dvosmerna komunikacija (npr. reklama sa „pozovite odmah“, na porudžbinu se odgovara isporukom i fakturom, a potrošač reaguje plaćanjem). Po završetku kampanje preduzeće u bazu podataka unosi ime i adresu potrošača i druge relevantne informacije, koje će koristiti za planiranje narednih akcija direktnog marketniga.)
2. Direktni marketing implicira (trenutni) odgovor odnosno reakciju kupca. Odgovor može biti: telefonski poziv, slanje adrese, upit, tj. zahtev za podrobnijim informcijama, narudžbina i sl.
3. Rezultati akcija direktnog marketinga su merljivi, najčešće se izražavaju u obliku stope odziva, ili učešća porudžbina u ukupnom broju upita.

Prednosti i nedostaci direktnog marketinga

Prednosti su: precizno ciljanje, personalizacija (mogućnost individualnog obraćanja), nevidljivost strategije u odnosu na konkurenciju, ekonomičnost (izdvaja najbolje potencijalne kupce), mogućnost razvijanja dugoročnih odnosa sa kupcima, mogućnost integrisanja sa ostalim elementima sistema marketinškog komuniciranja.

Nedostaci su: visoki početni troškovi pridobijanja kupaca, može biti izuzetno skup ako se koristi samo za jednokratnu prodaju, pojedini oblici su veoma nametljmivi i predstavljaju napad na privatnost kupaca, može da ugrozi korporacijski imidž i da dovede do smanjenja prodaje.

Oblici direktnog marketinga

Osnovni mediji direktnog marketinga su: postanski mediji, štampani mediji i elektronski mediji.

1. Marketing direktne pošte obuhvata slanje pošte (pisama, letaka…) postojećim i/ili potencijalnim kupcima. Prednosti su: selektivnost, personilazacija, fleksibilnost, nepostojeanje direktne konkurencije. Dva osnovna nedostatka su što potrošač mora da odluči, poruči, a ponekad i plati, pre nogo što je proizvod video, opipao, isprobao. Drugi nedostatak tiče se visokog stepena nepoverenja prema direktnoj pošti. Standardna pošiljka sadrži: koverat, pismo, brošuru, sredstvo za reakciju i sredstvao za slanje odgovora.
2. Kataloški marketing pojavljuje se u slučaju kada preduzeće šalje jedan ili više kataloga proizvoda na adrese odabranih kupaca. Prednosti su u vizuelnoj prezentaciji i lakoći poručivanja, nedostak je što ne postoji mogućnost da se proizvod vidi uživo pre kupovine.
3. Marketing štampanih medija podrazumeva časopise i novine. Prednost časopisa je selektivnost, mogućnost vizuelne prezentacije, relativno dug vek trajanja i sl., ali može da prođe relativno dug period od trenutka objavljivanja do reakcije. Prednosti novina su frekventnost, dostupnost i brz odgovor. Mane su: niska selektivnost, slabe mogućnosti štampe i kratak vek trajanja.
4. Elektronski marketing se oslanja na medije kao što su: telefon, radio, televizija, kao i mobilni telefoni, računari, kablovska televizija i sl. (Razmisliti o prednostima i nedostacima)
Back to top Go down
View user profile
 
Direktan marketing
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: