GOCA EKONOMIJA

Marketing, preduzetništvo, biro i osnovi ekonomije.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Segmentacija tržišta i marketinška strategija

Go down 
AuthorMessage
Nemanja120
Admin
Admin


Posts : 20
Join date : 2014-11-05

PostSubject: Segmentacija tržišta i marketinška strategija   Wed Nov 05, 2014 12:37 pmSvrha segmentacije tržišta sastoji se u tome da se utvrde razlike između pojedinih grupa potrošača i da se , na osnovu toga, odabere odgovarajuća strategija, odnosno marketinški program.

Preduzeće može da odabere:

strategiju nediferenciranog marketinga

tada se nastupa sa jedinstvenim marketinškim programom. Primenjuje se uslučaju kada analiza pokaže da razlike između tržišnih segmenata nisu značajne. To se najčešće dešava kada su proizvodi homogeni (npr. so, šećer, mleko i dr.) ili kada su troškovi diferenciranog marketinškog programa relativno visoki.

2. strategiju diferenciranom marketinga

ukoliko su razlike između pojedinig grupa potrošača značajne. Tada se za svaki tržišni segment kreira poseban marketinški program. Obično se primenjuje kod proizvoda kao što su obuća, odeća, nameštaj i sl..

3. strategiju koncentrisanog marketinga

ukoliko preduzeće svoje marketing napore usmeri prema jenom ili manjem broju segmenata koji mu pružaju najveće šanse za efikasno poslovanje. Takvu strategiju primenjuju uskospecijalizovana preduzeća primeri su: dečije robne kuće, prodavnice ribolovačke opreme, butici i sl..

4. mešanu strategiju

kada trgovinska preduzeća primenjuju dve ili sve tri pomenute strategije. Primer su hipermarketi koji primenjuju strategiju nediferencijiranog marketinga za jednu grupu proizvoda (so, šećer, mleko …), strategiju diferenciranog marketinga za drugu grupu (obuća, odeća, nameštaj, tehnika…) i strategiju koncentrsanog marketinga za treću grupu proizvoda (sportski pribor, pribor za lova i ribolov, oprema za kućene ljubimce …).

Izbor konkretne strategije zavisi od velikog broja faktora od kojih su najznačajniji:

homogenost tržišta
faza životnog ciklusa najvažnijih artikala u asortimanu
intenzitet konkurencije i njihove strategije.

Back to top Go down
View user profile
 
Segmentacija tržišta i marketinška strategija
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GOCA EKONOMIJA :: Marketing-
Jump to: